Met de Zamboni in TC Tubantia

Met de Zamboni in TC Tubantia

Author: Brigitte Huttenhuis/maandag 15 december 2014/Categories: IJsbaan

Powered by TECNAVIA
Copyright (c)2014 De Twentsche Courant Tubantia 13/12/201

Hengelose IJsclub is klaar voor de winter

HENGELO – De weersverwachting wordt deze weken nauwlettend in de gaten gehouden. Zo gauw er vorst in de lucht hangt die ook bij dageraad aanhoudt, gaat de pomp aan. Spannend, want dan wordt duidelijk of de Combibaan aan de Van Alphenstraat nu wel waterdicht is. Maar ook is het spannend omdat dan de grote trots van de Stichting Combi­baan Hengelo kan worden uitge­test: een echte Zamboni, overge­nomen van de IJsbaan Twente.

Voor de vrijwilligers van de Hen­gelose IJsclub, die het onderhoud van de baan voor de stichting ple­gen, is de veeg- en dweilmachine het summum van geluk. Een jaar lang stond hij in een schuur in Boekelo, sprong één keer bij op de kunstijsbaan in Enschede. Met de aanschaf van een zeecontainer heeft het gevaarte zijn eigen on­derkomen bij de Hengelose schaats- en skeelerbaan. Alle voor­bereidingen om hem te gebrui­ken als de vorst er is, zijn getrof­fen. Nu alleen het ijs nog.

Twee jaar ligt de baan er al, maar van schaatsen kwam het nog niet. Afgelopen winter was het veel te warm en het jaar ervoor kampte de Combibaan met lekka­ge. Dit jaar moeten de randjes om de baan het houden. Ze zijn geïmpregneerd en er ligt een me­ter brede kleilaag achter, die sijpe­lend water vast houdt.

„We hopen op minstens twee we­ken vorst dit jaar”, verklaart vrij­williger Jan Lammerink. „Met drie weekenden erin”, voegt hij toe. „En de eerste dagen geen sneeuw”, vult Edie Bruns aan.

Want sneeuw is bij de vorming van een ijslaag funest, hoewel dit met de komst van de geasfalteer­de baan wel is op te lossen: „Dan zetten we er een grote shovel op en vegen we de sneeuw weg”, al­dus Lammerink. Als de baan een paar goede weekenden draait, wil de ijsclub een echte schuur bou­wen voor de Zamboni. Maar daar is nu geen geld voor. Alle kapitaal zit in het asfalt. Dus hoe meer vorst deze winter, hoe liever. Op de website geeft een stoplicht straks aan of er geschaatst kan worden. Bij groen licht, kan elke middag van 14.00 tot 17.00 wor­den geschaatst en ’s avonds van 19.00 tot 21.30 uur. Kosten 3 euro (tot 12 jaar 2 euro). Scholen kun­nen ’s morgens de baan op voor een euro per leerling. Jaarkaarten (8 en 15 euro) zijn tot de jaarwis­seling met korting te bestellen.

Op de foto: Vrijwilligers Edie Bruns, Jan Woelders en Jan Lammerink en bestuurslid Henk Abbink (van links naar rechts) tonen hun trots, de Zamboni. foto Marieke Bakker

www.hijc.nl
www.combibaanhengelo.nl

 

 

 
Print

Number of views (2807)/Comments (0)

Documents to download

Archive